Anthony Doerr: Taivaanrannan taa (WSOY 2022)

Anthony Doerr sai Pulitzer-palkinnon romaanista Kaikki se valo jota emme näe vuonna 2015. Uudessa Taivaanrannan taa -romaanissa henkilöitä yhdistää kadonnut kirja ajanlaskun ensimmäiseltä vuosisadalta.

Kolme eri aikakautta ja kolme eri paikkaa: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus. Tärkeä teema on lapsinäkökulma eri aikakausina. Tarinan päähenkilöt ovat Anna-tyttö keskiajalta, autistinen poika nykyajasta (Seymour) ja lapsuuden, aikuisuuden sekä vanhuuden romaanin edetessä kokeva Zeno ja lisäksi avaruusajan tyttö Konstance. Yksi ajatteleva ja tunteva eläinkin mukana on (vertaa Kytömäen Margarita).

Alussa 14-vuotias Konstance istuu avaruusaluksen ”kirjastossa” tekoäly Sibylin kanssa ja järjestelee selvittämiään katkelmia tuntemattomasta muinaisesta teoksesta. Romaanin jokainen päähenkilö on omana aikanaan tekemisissä kyseisen antiikin tekstin kanssa, oman aikansa lähtökohdista ja omalla tavallaan kukin.

”Aikuiset sanoivat, että meillä on aluksessa kaikki, mitä ikinä tarvitsemme. Jos emme pysty ratkaisemaan jotakin itse, Sybil kyllä ratkaisee sen. Mutta se oli pelkkä tarina, jota he kertoivat oman mielenrauhansa tähden. Sybil tietää kaiken mutta silti hän ei tiedä mitään.”

Romaanissa on useita rinnakkaisia tarinoita, joissa päähenkilöt seikkailevat. Tarinat kietoutuvat toisiinsa ja hauskaa on kirjan edetessä tehdä osien välisiin yhteyksiin liittyviä oivalluksia. Tästä tarinoiden kudelmasta syntyy sekä yhtenäinen kokonaisuus että jännityskertomus, joka todellakin kannattaa lukea loppuun asti.

Aikakaudesta riippumatta henkilöt rakentuvat kokonaisiksi ihmisiksi motiiveineen ja tunteineen. He ovat kiinni omassa ajassaan, ja tekevät ratkaisujaan suhteessa ympäröivään maailmaan – mutta myös kapinoivat vakiintuneita normeja vastaan. Erityisen koskettava hahmo on Seymour, joka menettää ainoan luottoystävänsä (pöllön), kun metsää kaadetaan rakentamisen tieltä.

Kirja vaatii kärsivällisyyttä, koska osien yhdistäminen vie aikaa, ja on se rankkakin, mutta lukukokemuksena ainakin minulle antoisa. Erityisen tärkeää on teille kertoa, että Taivaanrannan taa -romaanin kirjailija on omistanut  ”kirjastonhoitajille – silloin, nyt ja tulevina vuosina”.

Kirsti Ahlsten

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s