Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt (Tammi 2019)

Jenny Erpenbeckin Mennä, meni, mennyt (2019) tarttuu viime vuosikymmenellä Eurooppaa horjuttaneeseen pakolaiskriisiin. Romaanin nimi Mennä, meni, mennyt tulee tarinan tapahtumasta, missä pakolaiset yrittävät opetella saksan kieltä (verbimuotoja toistetaan aina uudelleen alusta aloittaen). Loistava romaani etenee hitaasti ja kiihkottomasti, kuvittelee toisin, ja haastaa lukijaansa pohtimaan. Erpenbeck ymmärtää pakolaisuutta ja Saksaa syvällisesti, sillä kirjailija syntyi Itä-Berliinissä DDR:ssä 1967.

Romaanin päähenkilö, eläkkeelle jäänyt klassisten kielten professori Richard kiinnostuu Berliinin keskustaan majoittuneista pakolaisista. Ensimmäinen yhteys miehiin liittyy aikaan, jota sekä eläkeläisellä että pakolaisilla tuntuu olevan ikään kuin liikaa. Tyhjää täyttääkseen Richard ryhtyy mukatutkijana haastattelemaan miehiä ja perehtyy sekä miesten tarinoihin että pakolaispolitiikan byrokratiaan. ”Ajan rattaista pudonneiden kanssa helpointa keskustella ajan olemuksesta”.

Richard tutkii siirtomaahistoriaa ja oppii yhdistelemään vanhaa historiaa nykyaikaan, näkee jatkumon. Tutustuminen pakolaismiehiin lähemmin muuttaa myös romaanin päähenkilöä ja syntyy vanhan miehen kehitystarina. Hän alkaa ymmärtää ja nähdä laajemmin kuin alun joka asiaan tyytymätön vanhus kapeasta perspektiivistään näki.

Erpenbeckin muita teoksia on suomennettu kaikkiaan kolme: tätä ennen Kodin ikävä (2011) ja Vanhan lapsen tarina (2011), sekä tämän jälkeen Päivien loppu (2020), ja alkuteokset ovat ilmestyneet täysin eri järjestyksessä. Myös muut ainakin jollain tasolla käsittelivät Euroopan sisäisiä jännitteitä lännen ja entisen idän välillä. Kirjavirkut-lukupiirissä Mennä, meni, mennyt oli tänä syksynä yksi käsittelyssä ollut ja kovasti pidetty. Käännöstyötä myöden hieno teos, Jukka-Pekka Pajusen tehtävä kääntäjänä ei varmaankaan ole ollut helppo.

Aiheen vakavuudesta huolimatta ainakin minun lukukokemuksessa teos oli sekä inhimillinen että humoristinen. Erityisesti vaikuttavaa teosta hakevia suosittelen tämän romaanin äärelle. Myös yläaste- ja lukioikäiset, opettajanne kirjastoon lähettämänä, huomatkaa Erpenbeck!

Kirsti Ahlsten

Yksi vastaus artikkeliiin “Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt (Tammi 2019)

  1. Kirjavirkuissa tämä kirja herätti paljon ajatuksia ja hyvää keskustelua. Itse olen suositellut kirjaa myös läheisilleni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s