Jenny Golgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus 2020)

Kirjastoja vähennetään säästöpaineiden alla, kuten saimme nähdä täällä Hyvinkäälläkin Paavolan kirjaston lopetettua toimintansa. Myös Jenny Golganin viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Uusia alkuja ja onnellisia loppuja on teemana kirjat, kirjastot sekä niiden lakkauttaminen säästöjen ja nykyaikaistumisen paineissa. Kuitenkin täällä kirjastossa ja varmasti myös te, jotka tätä kirjoitusta luette, olette huomanneet kuinka tärkeitä kirjat edelleen ihmisille ovat huolimatta kaikenlaisista nykyajan ajanviettotapojen vaihtoehdoista lukemiselle.  

Jenny Golganin kirjassa on toki syvemmällä tasolla kyse aivan muusta kuin kirjoista ja lukemisesta. Kirja kertoo nuoren päähenkilön kehityksestä arasta kirjoihin uppoutuvasta tytöstä oman paikkansa löytäneeksi naiseksi. Kuten kirjan nimestä voi päätellä, siinä on uusia alkuja ja onnellisia loppuja. Lukukokemuksena kirja mukava hyväntuulen romaani, muttei suinkaan tylsän arvattava kokonaisuus. 

Kirjamaailma luo tarinalle taustan, jota vasten tarinan on hyvä kehittyä. Päähenkilö Nina on lukutoukka, kirjastonhoitaja, joka oikeastaan ei työnsä lisäksi muuta teekään kuin lukee ja keräilee kirjoja niin paljon, että kämppäkaveri Surinder pelkää jo talon romahtavan kirjojen painosta. Tarina saa alkunsa, kun Ninan työpaikkana ollut kirjasto lakkautetaan ja hänen käsketään hakea uutta työtä keskustaan tulevasta mediateekistä. Nina hakee paikkaa lähinnä velvollisuudentunnosta ja koska muutakaan ei ole näköpiirissä. Tai muuta järkevää. Ninalla on nimittäin haave perustaa oma kirjakauppa, jossa voisi jatkaa työtä kirjojen suosittelun parissa. Lehdestä löytyykin ilmoitus myytävänä olevasta pakettiautosta, joka voisi sopia Ninan tarkoituksiin. Ja onhan hänellä jo kirjavarastokin suljetusta kirjastosta ylijääneitä niteitä. Auto tosin sattuu sijaitsemaan Skotlannissa ja Nina Birminghamissa, joten autonhakumatka olisi melkoisen pitkä. Nina päättää kuitenkin lähteä.  Pikkupaikkakunnan asukkaat odottavat toiveikkaina, että saisivat kirjaston tai edes kirjakaupan paikkakunnalle, josta kirjasto on lopetettu. Nina on kuitenkin päättänyt jäädä Birminghamiin, kunnes selviää, ettei kirja-autoa saakaan pysäköidä hänen kotikadullaan. Toisaalta kirja-auto voi liikkua missä vain. Nina päättääkin muuttaa Skotlantiin, jossa asukkaat ottavat Ninan ja hänen kirjansa avosylin vastaan. Skotlanti hurmaa Ninan luonnollaan ja jäyhillä ihmisillään ja tapahtuupa kirjassa myös läheltä-piti junaonnettomuus, joka johtaa ennalta arvaamattomiin seurauksiin.  

Jenny Golganilta on tullut jo tänä vuonna uusikin kirja, Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita. Hyvinkäällä kirja on vasta hankinnassa, mutta varauksia voi laittaa siihen jo valmiiksi verkkokirjaston puolelta! 

Katja Pettersson 

Yksi vastaus artikkeliiin “Jenny Golgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus 2020)

  1. Hauska, viihdyttävä ja mukaantempaiseva ajanvieteromaani. Ajatukset nollaava romanttinen seikkailu Skotlantiin. Sinulle joka haluat upota hetkeksi hattaraan !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s