Terhi Rannela: Äiti – Ajatuksia äkkikuoleman jälkeen (Karisto 2020)

”Suru on kuin abstrakti maalaus, jonka edessä seisomme hämmentyneinä. Mitä enemmän meitä on siinä katsomassa, rinnakkain, sitä tarkemmin pystymme teosta kuvailemaan.”

Terhi Rannelan äiti kuoli äkillisesti 2016. Puoli vuotta ennen kuolemaansa 69-vuotias äiti oli jäämässä eläkkeelle suutarinliikkeestään, jota oli pitänyt pienellä paikkakunnalla. Teos Äiti on sekä muistelma että surutyöprosessi. Rannela pohtii paljon surua, ja kirja sisältää viittauksia monen muunkin suruun, kirjailijoiden ja tavallisten ihmisten. Rannela on kirjailija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja. Siispä hän avaa teoksen alussa lukijalle kirjoittamisprosessiaan.

Kirjaston Kirjavirkut-lukupiirissä teosta arvioitiin syyskuussa, ja mielipiteet olivat osin ristiriitaisia. Osa meistä vanhemmista lukijoista piti Rannelan tekstiä sirpaleisena, turhan itsekeskeisenä ja vähän naiivina. Oma äiti jaksoi ja oli aina käytettävissä, kunnes yhtäkkiä meni ja kuoli. Toisaalta teos on oivallinen tämän ajan edustaja, kun vertaa vastaavaan paljon vanhempaan Merete Mazzarellan Juhlista kotiin -teokseen. Ja ymmärrämmehän toki, että mitään objektiivista surukokemusta ei voikaan kertoa, vaan suruprosessi on aina omanlainen.

Rannela peilaa tuntemuksiaan uusimpaan surututkimukseen ja vaihtaa ajatuksia muun muassa Eeva Kilven, Simone de Beauvoirin, Joan Didionin ja Claes Anderssonin teosten kanssa. Kiinnostavasti hän vertailee miehen ja naisen erilaisia tapoja ilmaista surua ja tehdä surutyötä. Hän pohtii myös, miksi juuri runous on se kirjallisuudenlaji, joka vaikealla hetkellä lohduttaa eniten. Henkilökohtaisesti sain paljon kirjavinkkejä, sillä Rannela on listannut lähteet kirjan loppuun huolellisesti.

Kirjastot ovat sijoittaneet teoksen eri tavoin, muistelmiin tai kaunokirjallisuuteen, kun taas Hyvinkään kirjastossa Äiti kuuluu kriisi/surutyö -luokkaan. Se onkin mielestäni oikea sijainti kirjalle: blogissaan Rannela kirjoittaa:

”On tärkeää, että kirjat löytää lukijansa. Kirjoitin kirjan lohduksi, vertaistueksi kaltaisilleni.” (https://terhirannela.org).

Suosittelen kirjaa luettavaksi erityisesti kun itsellä on surua, vaikka vain pieniin pätkiin annosteltuna. Kirjaa lukiessa omat kokemukset helposti putkahtelevat ajatuksiin ja saattavat itkettääkin. Ja kuitenkin muiden kokemukset, joita kirjassa on paljon, auttavat ehkä hiukan eteenpäin.

Kirsti Ahlsten

2 vastausta artikkeliin “Terhi Rannela: Äiti – Ajatuksia äkkikuoleman jälkeen (Karisto 2020)

  1. Terhi Rannela vierailee Hyvinkään pääkirjastossa ti 20.10. klo 13. Ilmaisliput tilaisuuteen jaossa alkaen 13.10. klo 12 pääkirjaston neuvonnassa, niin kauan kuin niitä riitä. Lippuja yhteensä vain 30 koronan takia.

  2. TULE TAPAAMAAN kirjailijaa, vielä kun voi! Koronatilanteen pahentuessa ei tiedä miten jatkossa voimme yleisötilaisuuksia järjestää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s