Kuvassa Vihreä-valkoinen kirjan kansikuva Pauliina Vanhatalon Toinen elämä-kirjasta

Pauliina Vanhatalo: Toinen elämä: muistiinpanoja

Mitä jos kaikki onkin tässä? Mitä, jos aiemmat valinnat tuntuvat kaatuvan päälle ja tekevät olosta kahlitun? Pauliina Vanhatalon Toinen elämä kertoo keski-ikäisyyden aiheuttamista mietinnöistä. Tarina on hukassa. Joten se täytyisi löytää. Kaikki niin valmista, että se hyydyttää? 

Minua on alkanut häiritä ajatus siitä etten ole enää kiinnostava. 

Monin verroin nykyistä kiehtovampi hahmo on se päämäärätietoinen ja uhkarohkeita ratkaisuja tekevä nuori nainen joka joskus olin. Hänen tilalleen on astunut sovinnainen ja säyseä henkilö, keskiluokkainen ja ennustettava perheenäiti, etuoikeutettu niin monella tavalla että hänen olisi oikeastaan syytä olla vain hiljaa. Sama mies jo yli kymmenen vuotta, kaksi lasta, asuntolaina, koira, muutama ylimääräinen kilo, vaikeuksia muistaa omaa täsmällistä ikää mutta toisaalta alati läsnäoleva tietoisuus kulman takana odottavastnelikymmenvuotispäivästä. 

Mitään alkuperäistä tai yksilöllistä hänestä on turha etsiä. 

Hajaantukaa täällä ei ole mitään nähtävää. 

 Miten ketään voisi kiinnostaa tavallinen, keskiluokkainen ja keski-ikäinen, joka siivoaa ja pyykkää? Olisi ihanaa olla vielä kiinnostava, mutta se vaatisi dramaattisempia elämänkäänteitä. Vielä voisi ehtiä saamaan kolmannen lapsen, auttaisiko se? Toisaalta lasta ei voi saada pelkästään siksi, että ei kestä ajan kulua. On mentävä eteenpäin. Alkaa toinen elämä, jossa mietityttää onko tehnyt oikeita valintoja. Kannattiko? Mitä sitten? Kai tulee jotain juonenkäänteitä vielä? 

Ehkä tämmöinen miettiminen on tyypillistä keski-ikäisille naisille. Nyt tai ei koskaan? Tietyt unelmat on lukittu toteutettaviksi, mutta sitten herää ahdistumaan valintojen pysyväisluonteesta. Minulle tämä kirja ainakin osui ja upposi! 

Katja Pettersson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s