Kirjan kansikuva

Groskop, Viv: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista (Atena, 2019)

Oletko monesti kuljeskellut kirjaston hyllyjen välissä ja tutkiskellut kohtaa D niin kuin Dostojevski tai T niin kuin Tolstoi? Oletko varovaisesti tarttunut johonkin Sodan ja rauhan osaan, pyöritellyt sitä käsissäsi ja ajatellut, tämäkin klassikko pitäisi lukea, mutta ….. Tai oletko ryhtynyt rohkeasti lukemaan Idioottia, ja hyytynyt muutaman sivun jälkeen?

Ei hätää, klassikoille voi antaa aina uuden mahdollisuuden. Siihen meitä kannustaa englantilainen kirjallisuudentutkija Viv Groskop hauskalla ja iloittelevalla teoksellaan Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista. Groskop esittelee teoksessaan 11 venäläistä klassikkoa. Hän lähtee liikkeelle Leo Tolstoin Anna Kareninasta, ja lopettaa kirjallisen matkan saman tekijän Sotaan ja rauhaan.

Venäläisiä teoksia esitellessään Viv Groskop kertoo meille samalla omaa elämäntarinaansa ja salapoliisimaista yritystä selvittää omia sukujuuriaan. Mistä peribrittiläisenä itseään pitävä perhe on saanut nimen Groskop? Teoksessaan Groskop avaa tutustumistaan venäläiseen sielunmaisemaan ja kultuuriin vaihto-oppilaana Pietarissa ja Odessassa. Silloin hänelle avautuu mm. että Boris Pasternakin oppi Tohtori Živagossa on hyväksyä se, mitä elämä eteen heittää. Ja monenlaisia asioita se on heittänyt myös Viv Groskopinkin eteen.

Groskop esittelee kirjassaan huumorilla ja hyväntahtoisella naurulla lukijoille seuraavat teokset:

· Leo Tolstoi: Anna Karenina

· Boris Pasternak: Tohtori Živago

· Anna Ahmatova: Requiem

· Ivan Turgenev: Kuukausi maalla

· Aleksander Puškin: Jevgeni Onegin

· Fedor Dostojevski: Rikos ja rangaistus

· Anton Tšehov: Kolme sisarta

· Aleksander Soltženitsyn: Ivan Denisovitšin päivä

· Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

· Nikolai Gogol: Kuolleet sielut

· Leo Tolstoi: Sota ja rauha

Oletko itse lukenut näitä teoksia? Olisi mielenkiintoista kuulla teidän lukijoiden kokemuksia venäläisten klassikkojen parissa. Viv Groskop esittelee kaikki nämä kirjat niin lennokkaasti ja hauskasti, että minulle ainakin heräsi heti mieli lukea ne kaikki. Ehkäpä tartun kolmannen kerran Anna Kareninaan. Olen lukenut sen kaksi kertaa , ja ihan loppuun asti, ja pitänyt siitä valtavasti. Tosin pitää myöntää, että välillä on tullut vastaan kohtia, jotka on pitänyt sivuuttaa nopeasti silmäillen ja eteenpäin sivuja käännellen.

Seuraavassa vielä meille kaikille Viv Groskopin kannustus klassikkojen pariin:

” On aika heittää romukoppaan kaikki näihin teoksiin liittyvät epäilykset ja jalustalle nostaminen, hienostelu ja teeskentely. Tämä kirja on ylistys omaehtoiselle lukemiselle, joka on aina mitä henkilökohtaisin asia, ja sille, että annat itsellesi luvan lukea haluamallasi tavalla, tuntematta että joku muu tietää aina enemmän kuin sinä tai ettet tajua lukemaasi. Oma tulkintasi on aina oikea. Ja kuule: jos nämä klassikot tuntuvat kokonaisina liian isolta palalta, lue niistä mieleisiäsi pätkiä. Älä pelkää jättää kirjoja kesken tai palata niihin vuosia myöhemmin. Lue niitä hitaasti ja stressaamatta siitä, ymmärrätkö jokaisen yksityiskohdan.”

Nyt kun kirjastot ovat kiinni, monet näistä klassikoista ovat saatavilla ilmaisina e-kirjoina Project Gutenbergin sivuilta http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi. Siellä käännökset ovat vanhoja, viime vuosisadan alkupuolelta.

Viv Groskopin teos on varattavissa Ellibs-palvelussamme. Samoin siellä on mm. e-äänikirjana Leo Tolstoin Sota ja rauha. https://www.ellibslibrary.com/collection

Hyviä lukuhetkiä kaikille!

Sirkka Kontiainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s