Minna Lindgren: Kaukorakkaus. Teos 2019.

Kauko on 82-vuotias entinen Tilastokeskuksen atk-päällikkö, joka rakastaa numeroita. Hän on vanha herrasmies, joka mittaa tunteitaan sydämentykytysten kipuasteikolla yhdestä kymmeneen. Tietyt asiat ovat hänelle itsestään selviä, kuten autolla ajaminen. Kunnes yhtenä päivänä kuljettaessaan poikaansa Timoa polvileikkaukseen kaista tieltä olikin hävinnyt. Timo toteaa vaan, että “ota vaan lojaalisti”. Mutta jostain oli ilmestynyt äänetön pyöräilijä, johon Kauko autollaan törmää. Kolarin vuoksi Kauko menettää ajokorttinsa. Elämä alkaa muuttua, Kauko hankkii älykännykän ja tietokoneen, jotta saisi kolarista aiheutuneen vakuutusasian hoidettua. Samalla hän yrittää pitää omat asiansa omissa käsissään, vaikka poika Timo onkin hankkiutunut hänen omaishoitajakseen.

Kauko on konmarittaja, vaikkakaan ei taida olla kuullutkaan konmarituksesta. Hän on heittänyt poikansa kanssa kaatopaikalle melkein kaikki vaimonsa käsityötarvikkeet ja sentimentaaliset muistoesineet, koska Kaukon mielestä ne ovat turhia. Vaimo ei niitä enää ollenkaan muista ja on joutunut Unholaan, dementikkojen hoitokotiin. Kauko käy joka päivä hoitamassa vaimoaan ja kokee yllättäviä hellyyden tunteita vaimoaan kohtaan.

Kauko järjestelee myös kaikki elämänsä valokuvat ja heittää niistäkin melkein kaikki pois kuolinsiivouksen hengessä. Samalla hän löytää kuitenkin kuvia Liisasta, kuusikymmentä vuotta sitten. Kuvien katselu aiheuttaa Kaukolle puristavaa tunnetta rinnassa kipuasteikolla 8. Kauko säästää Liisan kuvat.

Vaikka jotkin asiat muuttuvat, elämä jatkuu näennäisesti samanlaisena päivästä toiseen, tiskit säntillisesti tiskattuina ja espressot tiettyyn kellon aikaan nautittuina. Samaan aikaan Kauko alkaa muistella menneitä työmatkoja, joilla hän tapasi rakkaansa Liisan. Muistoja Kaukon ja Liisan kohtaamisista alkaa putkahdella siellä täällä, yllättävissäkin paikoissa.

Kirjan tunnelma on omituinen, välillä tuntuu kuin olisi joutunut nykyaikaan, jota ei kuitenkaan ymmärrä. Tulin surulliseksi ja vihaiseksi Kaukon puolesta, toisaalta iloitsin. Välillä henkilöt tuntuvat menevän sekaisin Kaukon päässä, vaikka Kauko ei sitä taida itse huomata. Vai yritetäänkö tässä kuitenkin enemmän huijata lukijaa? Synkistäkin aiheista asioista kirjoitetaan jotenkin kevyesti ja jopa humoristisesti. Vähitellen Kaukon elämäntarina ja samalla Liisan ja Kaukon tarina alkaa selvitä.

Monet ovat varmasti lukeneet tai katsoneet Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan. Kauko on henkilönä huomattavasti modernimpi ja hänen suhtautumisensa elämään valoisampi, mutta aiheet ovat osittain samat. Kaukorakkaudessa käsitellään sukupolvien välistä kuilua ja vanhustenhoitoa, mutta myös sitä kuinka vanhakin voi olla hyvinkin terävässä kunnossa ja elämää voi elää täydesti, vaikka numeroita onkin mittariin jo kertynyt runsaasti.

Vai mitä mieltä olet kirjasta? Minkälaisia tunteita se sinussa herätti? Tai jos et vielä lukenut kirjaa, niin tekisikö mieli? Olisi mukava saada kommentteja!

Kirjan voi kuunnella Ratamokirjastojen Ellibspalvelusta e-äänikirjana. https://www.ellibslibrary.com/collection/0/kaukorakkaus

Katja

Yksi vastaus artikkeliiin “Minna Lindgren: Kaukorakkaus. Teos 2019.

  1. Tämä on siellä ”Lukemattomien kirjojen lukematon lista”. Vinkkisi jälkeen se nostaa taas asemaansa listalla monta askelmaa ylemmäs!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s