E-kirjoja kirjastosta

Blogikuva1

Hyvinkään pääkirjastossa avattiin lokakuussa e-lukupiste, jossa on esillä kirjaston tarjoamia e-aineistoja, kuten kirjoja, lehtiä ja musiikkia. Lukupisteessä asiakkaiden käytössä ovat tietokone ja tabletti, joista molemmista löytyvät linkit sähköisiin aineistoihin. Hyvinkään kirjasto on muiden Ratamo-kirjastojen kanssa mukana E-aineistot esille-hankkeessa. Lukupisteen avajaisissa hankkeen projektityöntekijä Anna-Maija Ahola Riihimäen kirjastosta kävi opastamassa sekä henkilökuntaa että asiakkaita e-aineistojen ja erityisesti sähkökirjojen käyttöön.

Kirjaston Ellibs-palvelun sähkökirjakokoelma kasvaa vauhdilla ja hankkeen aikana myös lainattujen e-kirjojen määrä on noussut.  Uutuuskirjoja ilmestyy sähkökirjoina jatkuvasti. Kokoelmassa on aikuisten, nuorten ja lasten kaunokirjallisuutta sekä tietokirjallisuutta. Lokakuun lainatuimpia kirjoja olivat muun muassa Paolo Coelhon Piedrajoen rannalla istuin ja itkin, Anna Toddin After, Reijo Mäen Tulivuori, Sari Pöyliön Ihmisen veri, Ville Haapasalon Et muuten tätäkään usko ja Tuula Kallioniemen Eläköön Reuhurinne.

E-kirjapiste 001

E-kirjojen lainaaminen käy vaivattomasti joko lukemalla suoraan selaimesta tai lataamalla kirja omalle laitteelle. Lainaamiseen käy sama Ratamon kirjastokortti, jolla lainataan perinteisiä painettuja kirjojakin. Itse suosin tabletilla lukemista ja luen sähkökirjoja Blufire Readerin lukuohjelmassa (ilmaiseksi ladattava), koska silloin en tarvitse jatkuvaa nettiyhteyttä. Ellibsin sähkökirjoissa on myös esikatseluominaisuus, jota voi hyödyntää, kun kirja on esimerkiksi lainassa ja voi tarkastella alustavasti sen sisältöä ja kirjan kiinnostavuutta.

Parasta kirjaston tarjoamassa e-kirjapalvelussa on, että se on ilmaista. Kirjojen lainaaminen ja varausten tekeminen ovat ilmaisia. Uutuuskirjat saa lainaan paljon nopeammin sähköisinä kuin painetut uutuuskirjat, joihin on isot varausjonot, ainakin vielä toistaiseksi. Teen itse paljon varauksia uutuusdekkareihin. Mukavaa on myös, että minun ei tarvitse huolehtia kirjan palauttamisesta, vaan se palautuu automaattisesti yleensä 14 vuorokauden päästä laina-ajan alkamisesta. Siitä täytyy toki huolehtia, että ehtii lukea kirjan loppuun ennen kuin se palautuu. Lainaa ei voi uusia, mutta kirjan voi lainata uudestaan, ellei siihen ole varausta. Seuraavaksi tartunkin Finlandia Juniorilla palkittuun Nadja Sumasen Ramboon.

Rambo

Sara Kokkonen

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”E-kirjoja kirjastosta

  1. KYLLÄ TYKKÄÄN! Enkä vaan tykkää, vaan olen innostunut kovasti sähkökirjoista. Minulla kun pitää aina olla lukemista mukana menen sitten hammaslääkäriin tuskanhiki niskassa jonottamaan tai lennän lomareissulle jonnekin pidemmälle. E-kirja ei paina kassissa, vaan on aina kätesästi mukana kännykässä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s