Murha Kansalliskirjastossa

kansalliskirjasto

Kai Ekholm: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava

Odotin Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajan esikoisdekkarista kuivaa ja älyllistä ajatuspähkinää, mutta tämä onkin aika jännittävä ja raaka tarina. Heti aluksi tuntematon mies murhaa yksinäisen vanhuksen tämän omassa kodissa, sitten siirrytään loistohuoneistoon, jossa upporikas antiikkikauppias valmistautuu esittelemään aarteitaan TV-ohjelmassa. Ja varsinainen tarina alkaa sillä, että aamusiivooja löytää ruumiin Kansalliskirjaston Kupolisalista, nuoren tytön, joka on huolellisesti, jopa hellästi aseteltu kirjaspiraalin, kuin jatulintarhan keskelle. Tilanne muuttuu yhä vain absurdimmaksi ja kauhistuttavammaksi, kun käy ilmi, että tytön ruumis on vuosikymmeniä vanha ja huolellisesti balsamoitu, kuin Lenin Kremlin mausoleumissa.

Rikosta tutkiva poliisi Reinikka kutsuu yksityisen etsivätoimiston, Kaljun ja Kiharan, auttamaan kirjojen tunnistamisessa toivoen, että he löytävät niistä johtolangan mielettömältä tuntuvaan tilanteeseen. Kuka on voinut päästä kirjaston hälyttimien ohitse? Miksi? Mitä syvemmälle ongelmaan perihelsinkiläinen Kalju ja hänen chileläissyntyinen työtoverinsa Kihara tunkeutuvat, sitä oudompia mutkia he joutuvat seuraamaan muun muassa salakuljettajien ja taidevarkaiden jäljillä ja sodanaikaisten tragedioiden juurilla. Lukijalle annetaan myös vilahduksia jonkun tuntemattoman ajatuksista – onko hän murhaaja vai etsiikö hän oikeutta vanhojen vääryyksien uhreille?

Tämä on hauska, älyllinen dekkari, ei aivan perusmysteeri. Ekholm leikkii monilla dekkarityylilajeilla – muodin mukaan kirjassa on jopa liitteenä kakkuresepti. Minua vähän häiritsi se, että kirjat eivät kuitenkaan loppujen lopuksi osoittautuneet niin tärkeiksi johtolangoiksi kuin alusta olisi voinut päätellä. Keski-iän kriisistä kärsivä Kalju ja sivuosan esittämiseen kyllästynyt Kihara muodostavat mielenkiintoisen tiimin, jonka seikkailuja saamme toivottavasti seurata toisenkin kerran.

Lisää arvioita:
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1377491629991
http://kirjastolehti.fi/artikkelit/artikkeli/276/kai-ekholm-niiden-kirjojen-mukaan-teidat-on/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s