Barnett, Kristine: Ihmeellinen mieli – poikani tarina

ihmeellinenmieli

Kristine Barnett on kirjoittanut loistavan kirjan perheensä elämästä. Kirjan keskiössä on esikoinen Jacob, jolla todettiin autismi kaksivuotiaana. Vanhemmille sanottiin, ettei Jacob todennäköisesti oppisi koskaan edes solmimaan omia kengännauhojaan. Jacob otettiin pois erityisopetuksesta kolmivuotiaana, kun Kristinestä tuntui, että poika vain taantui. Hänen mielestään Jacobin mahdollista kehitystä häiritsi se, etteivät opettajat uskoneet pojan oppivan paljon mitään, joten he eivät myöskään odottaneet tältä mitään.

Kristine piti ammatikseen päiväkotia talossaan. Hän päätyi opettamaan Jacobia päiväkotilastensa ohella. Sen lisäksi hän alkoi pitää kahtena iltana viikossa muillekin autistilapsille tarkoitettua kerhoa, jonka tarkoituksena oli antaa lapsille valmiudet selviytyä normaalista esikoulusta. Kristinen tärkein ”keksintö” oli etsiä jokaisen lapsen suurimmat kiinnostuksen kohteet ja vahvistaa niitä taitoja. Hän huomasi tämän parantavan myös lasten muita taitoja.

Jacob oli kiinnostunut astronomiasta ja matematiikasta. Tavallinen koulu pitkästytti häntä, joten 8-9-vuotiaasta lähtien hän sai seurata läheisen yliopiston kursseja. Pari vuotta myöhemmin hän pääsi yliopistoon oikeaksi opiskelijaksi ja 12-vuotiaana hän jo ratkaisi vaikeita matematiikan ongelmia. Myös Jacobin sosiaaliset taidot olivat karttuneet vuosien varrella. Etenkin perheen perustama urheilukerho autisteille auttoi häntä myös sosiaalisten taitojen parantamisessa. Jacobin lisäksi Kristine kertoo paljon perheen kahdesta muusta pojasta, kasvatusperiaatteistaan sekä mm. laman vaikutuksesta perheeseen. Tärkeä opetus on mm. se, että lapsen pitää saada olla myös lapsi. Leikkiminen ja perheen yhteinen aika ovat tärkeitä. Erityislapsenkaan elämä ei voi olla pelkkää terapiaa.

Kun aloin lukea tätä kirjaa, en pystynyt laskemaan sitä käsistäni. Luin kirjan loppuun kolmessa ja puolessa tunnissa. Kirjan tarina imaisee mukanaan ja lukija haluaa koko ajan tietää, miten perheen elämä etenee. Suosittelen kaikille, mutta etenkin lasten kasvatuksesta ja autismista kiinnostuneille sekä tositarinoiden ystäville.

Kirjasta puhutaan myös mm. seuraavassa blogikirjoituksessa http://lueihminen.blogspot.fi/2013/08/ihmeellinen-mieli-kristina-barnett.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s