Kuva

Morrison, Toni

Koti

Tammi 2014  

Nobel-kirjailija Toni Morrison on kirjoittanut Amerikkaan 1930–50-luvuille sijoittuvan romaanin, ajasta jolloin kansalaisoikeustaistelut olivat vasta idullaan. Taisteluiden rikki repimä värillinen Frank Money palaa Korean sodasta takaisin kotimaahansa. Kotiuttamisen jälkeen psykiatriseen hoitoon päätynyt Frank yrittää löytää oman paikkansa kylmässä maailmassa, jossa ihmisen liikkumatila käy sitä rajatummaksi mitä enemmän hän janoaa vapautta. Tilannetta ei helpota se, että marginaaliin ajautunut 24-vuotias sotaveteraani Frank on värillinen. Frank havahtuu toimimaan, kun saa sairaalaan kirjeen, jossa kerrotaan, että hänen sisarensa Cee on kuolemaisillaan kaukana  sijaitsevassa pikkukaupungissa. Hän karkaa sairaalasta pelastaakseen siskonsa. Matkalla lähes rahaton Frank Money joutuu kohtaamaan oman lapsuutensa kipeät muistot ja mielessä risteilevät Korean sodan traumat.

Kovia kokeneet sisarukset ovat tottuneet elämän nurjaan puoleen. ”Huoltajana” toiminut isoäitipuoli Lenore haukkuu ja halveksuu Frankia ja Ceetä. Myöhemmin nujerrettuna nuorena naisena Cee päätyy huijarimiehen matkaan, sekä valkoisen lääkärin apulaiseksi ja rotuopin tutkimusvälineeksi. Amerikan syrjittyjen ja syrjittyjen puolustajien kesken löytyy kuitenkin tarinan edetessä toinen toistaan auttava mentaliteetti ja toverillisuus.

Hienosti Morrison näyttää ajanhengen, ilmapiirin ja ihmisten perusluonteet. Lyhyet takaumat luovat samalla syvyyttä tiiviiseen kertomukseen. Moneyn perheen koettelemukset punoutuvat osaksi Amerikan historiaa, jossa on vihaa ja verta kuin myös toiveikkuutta. Suosittelen tätä sivumäärältään pientä (133 s.) romaania lukijalle, joka pitää hyvästä ajatuksia herättävästä tarinasta ilman turhia rönsyjä.

Kirsti Ahlsten

Kirjan saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Saatavilla myös äänikirjana

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s