Verkkolukupiiri: kesäkirja (kesä-heinä-elokuu)

murakami

Verkkolukupiirin kesäkirjassa riittää toviksi luettavaa. Olen itse päässyt noin sata sivua eteenpäin, ja ainakin vielä kiinnostaa kovasti. Kyseessä siis Haruki Murakamin IQ84 osat 1 ja 2 samoissa kansissa. Kustantaja Tammen sivuilla kirjasta kerrotaan seuraavaa:

”Eletään vuotta 1984. Aomame on liikunnanohjaaja, joka sivutyönään murhaa väkivaltaisia miehiä. Työkeikalla Aomamen taksi juuttuu liikenneruuhkaan, ja kuski neuvoo hänelle oikotien hätäpoistumistikkaita pitkin. Tikkaat kiivettyään Aomame huomaa siirtyneensä rinnakkaistodellisuuteen, jonka taivaalla on kaksi kuuta. On vuosi 1Q84.

Toisaalla matematiikanopettaja Tengo muokkaa oudosta käsikirjoituksesta menestysromaanin. Kirjailijaksi väitetystä teinitytöstä Fuka-Eristä tulee tähti, mutta mystisestä lahkosta paennutta tyttöä ei maine kiinnosta. Kun Fuka-Eri katoaa ja Tengo huomaa kirjoittavansa tarinaa maailmasta, jossa on kaksi kuuta, nyrjähtää todellisuus raiteiltaan. Trilogian päätösosa julkaistaan lokakuussa 2013.

1Q84 on valtaisaan suosioon nousseen Haruki Murakamin kunnianhimoisin romaani. George Orwellin Vuonna 1984:stä inspiraationsa ammentaneen Murakamin maailma on tumma ja vaarallinen, mutta ei koskaan valoton.

Haruki Murakami (s. 1949) on saavuttanut huikean suosion maailmanlaajuisesti. Häntä on verrattu Austeriin, Salingeriin, Chandleriin ja Kafkaan. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia ja hän on siellä etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Murakamin nimi on usein noussut esille myös Nobel-veikkauksissa.”

2 vastausta artikkeliin “Verkkolukupiiri: kesäkirja (kesä-heinä-elokuu)

  1. Tarttuikohan kukaan muu tähän kirjajärkäleeseen? Edelleen, sen loppuun luettuani suosittelen! Itse olen maagisen realismin suuri ystävä, ja Murakamin taito venyttää todellisuuttta ilahduttaa. Kyllähän miltei 800 sivuun mahtuu vähän jo jaaritteluakin ja lopussa (siis osan 2 lopussa) Tengon ja Aomamen tarinaa nivotaan yhteen vähän turhankin vauhdilla. Innolla odotan että saan käsiini osan kolme, joka siis ilmestyy suomeksi syksyllä, mutta joka englanniksi on jo mm. Hyvinkään kirjastosta saatavilla.

    Katja V.

  2. Juu, kuuntelin tämän äänikirjana ja hurautin samalla kolmannen osankin putkeen. Urakka kesti yli 46 tuntia ja siihen meni koko kesäloma, eikä edes ihan riittänyt. Mutta mukavaa sitä oli lomaa viettää Tengon ja Aomamen seurassa. Olen Katja V:n kanssa samaa mieltä siitä, että välillä jaariteltiin ja sitten taas tarina kiihtyi liiankin vauhdikkaaksi. Mutta nautin kovasti Murakamin ihmiskuvauksesta, henkilöhahmot tuntuivat kovin eläviltä. Useimmat ihmisistä olivat tavalla tai toisella aika erikoisia, oma suosikkini oli Ushikawa, johon päästään tutustumaan vasta kolmannessa osassa. Kiinnostavia olivat myös erilaiset uskonnolliset yhteisöt ja suuntaukset, joita kirjassa oli useampiakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s