Pieni helmi – pieni musta kirja

Byatt, A.S.

Pieni musta kirja

Teos 2012

s12-byatt-pienimustakirja-etukansi

A.S. Byatt on vertaansa vailla oleva kirjailija, joskin välillä hänen kirjoitustyylinsä on tuskaisenkin yksityiskohtainen (esimerkiksi loistavassa epookkiromaanissa Lasten kirja). Pienessä mustassa kirjassa yksityiskohtien runsaus ja kulttuurituntemusta vaativat viittaukset pysyvät aisoissa, ja siksi ”uskallankin” suositella Pientä mustaa kirjaa myös niille lukijoille, jotka eivät vielä ole A.S. Byattiin tutustuneet.

Pieni musta kirja koostuu viidestä novellista, jotka kurkistavat todellisuuden toiselle puolelle. Ne hivelevät fantasian ja kauhun rajoja, ollen kuitenkin jollain hämärällä tavalla peribrittiläisiä ja kantaen ylväästi historian taakkaa. Tapaamme muun muassa kaksi naista, joiden elämän lapsuudessa metsässä kohdattu olio pilaa, sekä kirjoittajapiirin vetäjän, jonka haaveet murskataan karmaisevalla tavalla.

Varmasti löytyy pätevämpiä ja perustellumpia määritelmiä, mutta minun mielestäni hyvän kirjan tunnistaa siitä, ettei sen halua loppuvan ja kun se loppuu, siitä jää jälki. Pienestä mustasta kirjasta jää jälki – tummanpuhuva ja kutkuttavan häiritsevä.

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Ratamo-kirjastoissa
Kustantajan sivut

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s