Lukupiiri: marraskuun kirja

Emily Brontë: Humiseva harju

Humiseva harju ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1847. Se kertoo orpopojan Heathcliffin ja talon tyttären Catherinen epäonnisen rakkaustarinan. Heathcliffin rakkaus muuttuu katkeruudeksi ja alkaa kosto, joka yltää yli sukupolvien. Rakastavaisten jälkeläiset joutuvat koston pelinappuloiksi, mikä on tuhota kaikkien elämän.

Emily Brontë (1818–1848) ja hänen sisarensa Charlotte ja Anne ovat kuuluisimpia englantilaisia naiskirjailijoita. Brontën sisarusten lapsuus oli ankaraa ja eristäytynyttä. Heidän äitinsä kuoli lasten ollessa pieniä, joten heidät kasvatti ankara täti ja syrjäänvetäytyvä isä. Lapset viettivät paljon aikaa yhdessä ja loivat kirjallisia mielikuvitusmaailmoja, jotka he kansoittivat lukemiensa romaanien henkilöillä. Aikuistuttuaan sisarukset julkaisivat teoksensa miehisillä salanimillä. Humiseva Harju julkaistiin ensimmäisen kerran 1840, eikä se saavuttanut suosiota aikalaisyleisön keskuudessa. Intohimoisen rakkauden ja väkivallan vapaata kuvausta paheksuttiin. Kirjan epäiltiin olevan Emilyn veljen Branwellin kirjoittama, koska naisten ei uskottu pystyvän kirjoittamaan yhtä intohimoista kuvausta miespäähenkilöiden elämästä. Myöhemmin kirja on saavuttanut menestystä ja nykyään se on yksi englantilaisen kirjallisuuden suurista klassikoista.  Kuolema vieraili Emilyn perheessä useaan kertaan ja veljensä Branwellin jälkeen tuberkuloosi vei Emilyn ja Annen. Emily kuoli vain 30-vuotiaana saamatta nauttia ainoaksi jääneen romaaninsa menestyksestä.

Marika Meriläinen

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Lukupiiri: marraskuun kirja

  1. Syyskauden viimeisessä Kirjavirkut lukupiirissä keskusteltiin Emily Brontén klassikkoromaanista Humiseva harju. Itseäni romaanissa hämmästytti sen moderni rakenne ja rohkea päähenkilöiden tunne-elämän kuvaus, vaikka kirjoittaja eli 1800-luvun pappisperheen nuoren naisen suojattua elämää. Lukupiirissä oli sekä tykkääjiä, että heitä jotka ei yhtään tykänneet. Mielipide-erot tekee keskustelusta kiinnostavan! Keskusteluun Kirjavirkut-ryhmän kirjoista saavat kaikki osallistua! Tervetuloa kommentoimaan tätä katkeruuden, koston ja hullun rakkauden tulitusta, jonka ensipainos oli jo vuonna 1847. Kommentoi lyhyesti tai pitkästi ja kommentoi muitakin verkkolukupiirin kirjoja!
    Kirsti Ahlsten

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s