5.4. Vihreä idea!

Beavan, Colin

Ekovuosi Manhattanilla

Otava 2010

Ekovuosi Manhattanilla perustuu newyorkilaisen kirjailijan Colin Beavanin ja hänen kolmihenkisen perheensä kokeiluun elää vuosi niin, että ympäristö kuormittuu mahdollisimman vähän.

Päivittäiseen noutoruokaan tottuneelle keskiluokkaiselle perheelle ei ollut ihan helppoa olla tuottamatta jätettä (=ei noutoruokaa tai pakattuja tuotteita), hiilidioksidipäästöjä (=ei autoa tai julkista liikennettä), päästämättä myrkyllisiä aineita veteen (=ei pesuainetta), ostamatta ulkomaisia tuotteita tai ylipäätään mitään uutta.

Kokeilu eteni vaiheittain, ja lopulta perhe pidättäytyi myös sähkölaitteiden käytöstä. Ongelmaksi muodostui muun muassa se, kuinka säilyttää lapsen maito pilaantumatta ja kuinka kirjoitustyöläinen saa virtaa tietokoneelleen.

Ekovuosi Manhattanilla on mielenkiintoinen yhdistelmä omakohtaisia kokemuksia ja maailman tilaan liittyviä faktoja. Kirja haastaa lukijaa pohtimaan, mitä yksi ihminen voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

On helppo tuudittautua ajatukseen, että yhden ihmisen teoilla tai tekemättä jättämisillä ei ole merkitystä. Colin Beavan kertoo vuoden aikana oivaltaneensa, että on turha kysyä, voinko minä vaikuttaa. Olennaisempaa on kysyä, haluanko yrittää vaikuttaa.

Annaleena Pakkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s