11.11. Parin vuoden takainen helmi

Pilvikartasto

Mitchell, David

Pilvikartasto

Sammakko, 2008

Jos et ole tätä vielä ehtinyt lukea, tartu siihen nyt! Vuonna 2008 suomeksi julkaistu Pilvikartasto on David Mitchellin neljäs romaani ja ensimmäinen suomennos. Kirja on upean monikerroksellinen kiehtova teos, jonka lukemista voi lämpimästi suositella.

Pilvikartasto koostuu kuudesta eri kertomuksesta 1700-luvulta tulevaisuuteen, aikaan sivilisaation romahtamisen jälkeen. Eri tyylilajeilla kirjoitetut kertomukset kietoutuvat toisiinsa, olkoonkin että yksittäiset kertomukset jäävät hieman ohuiksi. Alun kankeuden jälkeen Mitchellin oivaltava kerronta sai kuitenkin ainakin minut sen verran lumoihinsa, etten tätä haittana pitänyt.

Ensimmäinen osa on matkapäiväkirja 1700-luvun Tyyneltämereltä. Se katkeaa kesken sanan, kun lukija siirretään Belgiaan vuoteen 1931 ja säveltäjänalku Robert Frobisherin elämään.  Hän tulee ohimennen lukeneeksi Ewingin päiväkirjan – ja hänen kirjeensä löytää toimittaja Luisa Rey 1970-luvulla. Reyn tarina lähetetään vasten tahtoaan vanhainkotiin joutuvalle kustannustoimittajalle 2000-luvulla, jonka elämää puolestaan tietoisuuteen herännyt klooni katsoo elokuvana tulevaisuuden Koreassa. Kuudes ja viimeinen tarina sijoittuu Havajille aikaan jolloin nykyaikainen sivistys on pelkkä legenda ja edellisen tarinan klooni jumalolento.

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s