24.9. Hyytävä dystopia

 

Verronen: Kirkkaan selkeää

Verronen, Maarit

Kirkkaan selkeää

Tammi, 2010

Kirkkaan selkeää sijoittuu määrittelemättömän ajan päähän tulevaisuuteen. Verronen piirtää säälimättömän kuvan yhteiskunnasta, jossa hmiset säätelevät omaa käyttäytymistään ja tunne-elämäänsä keinotekoisesti. Seksiä harrastetaan virtuaalipuvuissa ja kehoa muokataan miten halutaan. Afrikka on suljettu ghetto, jonne lähetetään epäonnistuneet ja sairaat. Vapaa viestintä on harhakuva: kaikkea tarkkaillaan ja kontrolloidaan ihonalaisten identifikaatiosirujen kautta.

Romaanin päähenkilö, suomalainen Tiksu P. päätyy erinäisten työkokeilujen jälkeen aurinkovoimalla toimivan kuumailmapallon pilotiksi.  Ilmastonmuutoksen manipulointia tutkiva työryhmä kuitenkin hajotetaan ja Tiksu päätyy siruttomien jäljittäjäksi Etelä-Eurooppaan.

Kirjan jännite hieman hajoaa loppumetreillä ja ihmissuhteiden kuvaus on ulkokohtaista eikä onnistu oikein koskettamaan. Tämä voi olla tietoinenkin tyylivalinta kirjassa, joka kuvaa vieraantunutta, pikanautinnoille vihkiytynyttä yhteiskuntaa. Suositeltavan kirjan merkkinä kuitenkin pidän sitä, että kirjan loppuessa kismitti – Tiksusta  ja hänen tovereistaan olisi halunnut tietää lisääkin.

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s