9.8. Todellista sikailua

Alakoski, Susanna

Sikalat

Schildt, 2007

Sikalat on koskettava, ajattelemisen aihetta antava mutta silti helppolukuinen lapsuuskuvaus 1970-luvun Ruotsista. Päähenkilö Leena on suomalaisen siirtolaisperheen varhaiskypsä tytär. Perhe muuttaa uuteen vuokrataloon Ystadin Fridhemiin, ja aluksi kaikki on hyvin. On sisävessa, amme, ja enemmän kaappitilaa kuin äiti olisi voinut ikinä toivoa. Mutta pian lähinnä työläisperheiden ja siirtolaisten asuttamia vuokrataloja aletaan kutsua Sikaloiksi. Pian Leena huomaa, että toisilla luokkakavereilla on hyvin erilaiset olot kuin hänen kotonaan.

Köyhyys on osa elämää, mutta siitä selvitään ystävien turvin. Pelottavampaa on vanhempien paheneva alkoholismi. Lasinen lapsuus kuvataan huumorin sävyttämänä, mutta silti perusväriltään mustana. Välillä kotona ei ole viikkoihin ruokaa, eikä Leena tiedä missä iso- tai pikkuveli viettävät yönsä. Kotona haisee vanha viina ja vanha seksi – siinä sivussa oma ensisuudelma kutistuu pieneksi onnentuikahdukseksi.

Sikalat on osin ahdistava romaani, mutta huumori ja lämpö muuttavat synkän tarinan selviytymistarinaksi, ja nostavat tämän vuonna 2006 arvostetun August-palkinnon voittaneen kirjan todella lukemisen arvoiseksi. Suomalaissyntyisen Susanna Alakosken romaanista tehty filmatisointi valittiin ainoana pohjoismaisena elokuvana syyskuussa pidettäville Venetsian filmijuhlille.

Katja Valjakka

Linkki uutiseen

Kirjan saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s