10.6. Tiilikujalla

Brick Lane
Ali, Monica
Otava, 2005

brick lane

Brick Lane on Monica Alin hieno esikoisteos, jonka pääteemoina ovat rakkaus ja siirtolaisuus. Nimensä kirja on saanut Lontoon bangladeshilaisyhteisön, ”Banglatownin”, sydämen muodostavasta kadusta East Endissä.

Brick Lane kertoo Nazneenista, joka naitetaan 18-vuotiaana nelikymppiselle Chanulle. Samalla Nazneen jättää kotikylänsä ja muuttaa lontoolaiseen lähiöön. Nazneen on kasvatettu olemaan kiltti tyttö ja hyvä muslimi. Hän jättäytyy kohtalon huomaan, ja vasta miltei kahdenkymmennen avioliittovuoden jälkeen havahtuu tekemään omia ratkaisujaan. Perheenäiti aloittaa ”sattuman oikusta” suhteen nuoreen Karimiin, joka on poliittisesti aktiivinen. Suhde on murroskohta hiljaisen Nazneenin elämässä, jota peilataan myös villikkosisaren kokemuksiin vanhakantaisessa Bangladeshissa. Kirjeet kulkevat kilometrien ja kulttuurien välillä ja antavat kontrastia Nazneenin arkiselle ”lähiöelämälle”.

Monica Ali jättää kerronnassaan paljon lukijan mielikuvituksen varaan, joten kirja tarjoaa lukijalle sopivassa määrin sulateltavaa ja pohdittavaa. Se on myös mielenkiintoinen kurkistus bangladeshilaissiirtolaisten elämään länsimaissa.

Katja Valjakka

Saatavuus Ratamo-kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s