27.5. Aikamatkoja Istanbuliin

Janitsaaripuu
Goodwin, Jason
Karisto, 2006

janitsaaripuu

Monitaitoinen, arvostettu eunukki Yashim kutsutaan selvittämään nuoren kadetin kuolemaa. Samaan aikaan sulttaani Mahmud II:n haaremissa murhataan jalkavaimo ja sulttaanin äidin jalokivet katoavat. Myös Yashimin ystävät, puolalainen diplomaatti Palewski ja transvestiittitanssijatar Preen, joutuvat mukaan murhatutkimuksiin.

Jason Goodwin käyttää dekkarissaan hyväkseen historiallisia faktoja ja miljöönä murenevan Osmanien valtakunnan eksoottista pääkaupunkia Istanbulia, joka vuonna 1836 on kiireinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen. Tapahtumapaikat, mm. Topkapin palatsi ja Hagia Sofia, ovat edelleenkin olemassa ja merkittäviä turistinähtävyyksiä.

Janitsaaripuuksi nimetyn ikivanhan plataanin tynkäkin on ollut pystyssä vielä ainakin vuonna 1947, koska Mika Waltari mainitsee sen vuotta myöhemmin ilmestyneessä matkakirjassaan Lähdin Istanbuliin.

Eunukki Yashim Togalun tutkimuksista lisää voi lukea sarjan toisesta kirjasta Käärmekivi (2008). Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1838 ja ensimmäiseksi hengestään pääsee ranskalainen arkeologi.

Ira Palvanen

Tutustu em. kirjojen saatavuuteen Ratamossa

Janitsaaripuu

Käärmekivi

Lähdin Istanbuliin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s