2.1. Toinen hieno kasvutarina Irlannista

Seitsemännen portaan enkeli

McCourt, Frank

Otava, 1997

Seitsemännen portaan enkeli

Vuonna 1997 ilmestynyt Seitsemännen portaan enkeli on katkeransuloinen kasvutarina 1930-40-lukujen Pohjois-Irlannista. Kirja sai Pulitzer -palkinnon, eikä suotta. McCourtin teksti on sarkastista ja monin paikoin hauskaakin, mutta naurun takana piilottelevat kyyneleet. Kirjasta on tehty myös elokuva.

McCourtin muistelmat alkavat New Yorkin Brooklynista vuonna 1934. Laman kouriin ja työttömiksi joutuneet Angela ja Malachy McCourt muuttavat takaisin kotikonnuilleen Irlantiin, mutta vajoavat yhä syvemmälle köyhyyteen. Esikoinen Frank on neljän vanha, ja pikkusisaruksia syntyy ja kuolee tulevina vuosina vinhaa vauhtia.

Nykylukijasta Limerickin olot tuntuvat uskomattomilta, mutta McCourt vakuuttaa, että joka sana on totta. Jatkuvasta kosteudesta, köyhyydestä, lavantaudista, keuhkotautiin kuolevasta ensirakastetusta ja katolilaisesta kaksinaismoraalista huolimatta Frank selviää läpi poikavuosiensa. Musta huumori kukkii, ja se lienee ollutkin tärkeä selviytymiskeino Frankille ja hänen kohtalontovereilleen. Myöhempiä elämänvaiheitaan McCourt on selvittänyt jatko-osissa Amerikan ihmemaa ja Liitupölyä. 

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s