2.12. Äijämäinen ihmissuhdekertomus

Haarautuvan rakkauden talo

Petri Karra

Gummerus, 2008

Haarautuvan rakkauden talo

Petri Karra on elokuvakäsikirjoittaja, ja myös Haarautuvan rakkauden talo on jo filmattu. Mika Kaurismäen ohjaaman elokuvan ensi-ilta on syyskuussa 2009. Tietty elokuvamaisuus kirjasta välittyykin. Dialogi on nasevaa ja kohtaukset yleensä ottaen vauhdikkaita.

Kolkyt ja risat Juhani ja Tuula ovat eroamassa, mutta kaikki ei käykään niin siististi ja espoolaisen mukavasti, kuin he aluksi suunnittelevat. Mustasukkaisuus ja loukatut tunteet yllyttävät yhteistä taloa asumaan jääneen ex-pariskunnan melkomoiseen farssiin. Tuula tuo kotiin rakastajansa, Juhani palkkaa sutenööri-velipuolensa avulla prostituoidun esittämään omaa rakastettuaan.

Karran esikoisromaani rikkoo rajoja tuomalla väkivallan ihmissuhderomaaniin ja inhorealismin rakastelukohtauksiin. Karra esittää teräviä huomioita parisuhteen syvimmästä olemuksesta, ja seuraavaksi sukelletaankin tarantinomaiseen toimintakohtaukseen. Välillä räpiköidään niin uskomattomassa ihmissuhdeverkostossa, että Kauniit ja rohkeat jää toiseksi.  Dialogin jouhevuudesta huolimatta jää kuitenkin myös parantamisen varaa. Äijämäinen machorymistely tuntuu välillä väkisin mukaan ympätyltä.

Tragikomiikka kuitenkin kukkii ja verbaliikka on sen verran hienoa, että kyllä tämä kannattaa lukea.

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s