28.10. Pieniä inhimillisiä tekoja

Zusak, Markus

Kirjavaras

Otava, 2008

Kirjan tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaiseen natsi-Saksaan. Kirjan kertojana on sodan takia ylikuormitettu Kuolema, joka saa lempeän olemuksen kolkkoudestaan huolimatta. Kuolema on kertojana malttamaton. Hän antaa jatkuvasti viitteitä tulevista tapahtumista, koska ei malttaisi millään olla paljastamatta uusia käänteitä.

Kuolema kertoo tarinaa yhdeksänvuotiaan Lieselin eli Kirjavarkaan näkökulmasta. Liesel suoraan sanoen himoaa kirjoja. Kuolema tapaa Lieselin ensimmäisen kerran valkeana talvipäivänä 1939 saapuessaan noutamaan tämän pienen veljen sielua. Tämän tapaamisen jälkeen Kuolema ei malta olla seuraamatta nuoren Kirjavarkaan elämää.

Liesel joutuu kirjan alussa kasvatuskotiin, koska hänen äitiään väitetään kommunistiksi. Kasvatuskodissa kiroillaan paljon ja toimeentulo on kaikin puolin niukkaa. Valoa rankkaan elämään tuo kuitenkin yöllä koetut hetket, jolloin painajaisiin herännyt Liesel opettelee lukemaan kasvatusisänsä avustuksella.

Kirja on kertomus pienistä kauniista teoista, joita ihmiset tekevät sodan keskellä. Rakkautta löytyy kirjasta monenlaistakin, vaikka koko maailma näyttääkin olevan kaaoksessa toisesta maailmansodasta ja juutalaisvihasta johtuen. Lukukokemuksena kirja on surullisen herkkä ja uskomattoman kaunis. Monissa kohtauksissa lukijan on vaikea olla itkemättä.

Mervi Jokinen

Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s