15.10. Media lasten elämässä

”Mä oon nyt online” – lasten mediaympäristö muutoksessa

Noppari, Elina; Uusitalo, Niina; Kupiainen, Reijo; Luostarinen, Heikki

Tampreen yliopisto, 2008

”Mä oon nyt online!” on ajankohtainen tutkimus lasten ja nuorten mediankäytöstä. Tutkimuksessa seurattiin viikon ajan 56 lapsen ja nuoren mediaympäristöä ja median käyttöä Tampereen seudulla. Tutkimuksen osallistujat olivat 5-­14 -vuotiaita.

Tutkimus on kiinnostavaa luettavaa kaikille lasten ja nuorten kanssa tekemisissä oleville, niin vanhemmille kuin opettajillekin. Kun pääsee alun tieteellisen metodien esittelyn ylitse, tekstissä on käytetty paljon kiinnostavia haastatteluotoksia sekä esimerkkejä. 

Monissa perheissä median käyttö on jatkuvan neuvottelun alainen asia, koska media nähdään usein toissijaisena ajanvietteenä. Vanhemmilla onkin suuri rooli mediakäyttäytymisen kehittymisessä, sillä kouluissa aikapula tuntuu olevan esteenä täysipainoiselle mediakasvatukselle. Nuoret käyttävät monesti useita medioita päällekkäin; kuunnellaan musiikkia mp3-soittimesta, surffaillaan Youtubessa ja IRC-Galleria ja Mese ovat samalla auki yhteydenottojen varalta. Tutkimus paitsi valottaa monia median käytön tapoja ja lasten ja nuorten ajatuksia, myös esittelee konkreettisesti sosiaalisen ja muiden medioiden käytön syitä ja tapoja.

Katja Valjakka

Tutkimus on luettavissa myös verkossa tästä linkistä
Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s