7.10. Ranskan historian kipukohta

Avain

Tatiana de Rosnay

(WSOY 2008)

Avain on sujuva, kahdella aikatasolla liikkuva romaani ranskanjuutalaisten pakkosiirroista Vel´d´Hiv-pyöräilystadionin kautta keskitysleireille. Kirja seuraa 10-vuotiaan Sarahin tarinaa vuonna 1942 sekä amerikkalaisen toimittajan Julia Jarmondin tarinaa kuusikymmentä vuotta myöhemmin.

Sarah ja hänen vanhempansa haetaan kotoaan Pariisin esikaupunkialueelta ja kuljetetaan ensin pyöräilystadionille kymmenen tuhannen muun juutalaisen joukkoon. Sarahin kauhua ja tuskaa lisää se, että neljävuotias pikkuveli piiloutui lukittuun komeroon saksalaisten tullessa. Velodromilta juutalaiset viedään Drancyn, Pithiviersin ja Beaune-la-Rolanden keskitysleireille ja näiltä edelleen Auschwitzhiin. Sarah kuitenkin pakenee… Kuusikymmentä vuotta myöhemmin Julia saa tehtäväkseen lehtijutun velodromilla olleiden juutalaisten kohtalosta, ja törmääkin yllättävään yhteyteen hänen ja Sarahin välillä.

Ranskalaisesta perspektiivistä huolimatta romaani kuvaa yleismaailmallista tragediaa: miten ns. tavalliset ihmiset saattoivat paitsi katsella sivusta, jopa avustaa natseja näiden hirmuteoissa? Vichyn hallitus oli jotakuinkin pakotettu toimimaan saksalaisten määräysten mukaan, jotta maa säilyttäisi edes näennäisen itsenäisyyden. Kansallista tragediaa kuitenkin syventää se, että osa Vichyn hallituksen jäsenistä ja poliisipäällystöstä oli hyvinkin innokkaita karkoittamaan Ranskan maaperältä kaikki juutalaista syntyperää olevat, ja että pakkosiirrot toteutettiin paikallispoliisien voimin. Presidentti Jaques Chirac esitti julkisen anteeksipyynnön vuonna 1995 Vel´ d´Hiven tragediasta ja pakkosiirroista.

Kaksi kertojanääntä luovat de Rosnayn romaanille kaksi eri tasoa, jotka ovat jopa lajityypiltään hieman erilaisia. Sarahin traaginen tarina on melko suoraviivaista kerrontaa, kun taas Julian kertomus on viihteenomaista hänen pohtiessaan paitsi velodromin tapahtumia, myös oman yksityiselämänsä käänteitä. Jälleen kerran puollan historian popularisointia, ja vaikka kyseessä onkin hieman kevyt tuotos, Avain on ajatuksia herättävä ja viihdyttävä romaani.

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s