24.9. Fantasiaa ja filosofiaa

Valkoiset omenat

Jonathan Carroll

Carrollin Valkoiset omenat (Loki-kirjat 2006) on hämmentävä ja ilahduttava aikuisten satu. Naistenmies Vincent Ettrich huomaa kuolleensa ja palanneensa elävien kirjoihin. Vincentin haki kuolleista Isabelle Neukor, Vincenten elämän rakkaus. Isabelle odottaa lasta, josta on tuleva jotain suurta. Absurdi juoni kietoutuu loistavan kerronnan lomaan.

Valkoiset omenat on pohjimmiltaan rakkaustarina, jolla on positiivinen sanoma. Carroll yllyttää lukijan pohtimaan omaakin elämäänsä päähenkilönsä viidellä kysymyksellä: Mitkä kolme ateriaa haluaisit syödä uudestaan? Mitkä kaksi esinettä haluaisit takaisin? Mikä on se yksi teko elämässäsi, jonka eniten haluaisit peruuttaa tai pyyhkiä pois? Kenet – yhden henkilön – haluaisit nähdä taas? Minkä kokemuksen haluaisit kokea uudestaan? 

Carrollin keitokseen on ripoteltu aimo annos fantasiaa, mutta hän onnistuu kutomaan tarinan kuitenkin joten kuten ”järjellisesti” kasaan. Tyylillisesti Carroll ja Steven Hall Haiteksteineen ovat samoilla linjoilla. En voi kuin ihmetellä, miksi Carrollilta ei ole suomennettu Valkoisten omenoiden lisäksi kuin esikoisteos (sekin loistava) Naurujen maa. Valkoisten omenoiden jatko-osa ”Glass Soup” ilmestyi englanniksi 2006 ja uusin ”The Ghost in Love” tänä syksynä.

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s