Diktaattorien naiset
Antje Windgassen
Diktaattorien naiset tarjoaa läpileikkauksen kahdentoista naisen elämään. Yhteistä heille on se, että heidän puolisonsa olivat totalitaarisia poliitikkoja, ”diktaattoreita”. Mukana ovat muun muassa Stalinin kolme vaimoa, Rachaela Mussolini, Eva Péron ja Margot Honecker.
Kirja on helppolukuinen ja sellaisia poliittisesta historiasta kertovia teoksia ei ole liikaa. Historiankirjoitus on tallentanut pitkälti miesten historiaa, sillä miehet ovat olleet toiminnan keskipisteessä kuninkaina, poliitikkoina, paaveina – sekä historiankirjoittajina. Windgassen osoittaa, että taustavoimilla on vaikutusta, ja joissain tapauksissa diktaattorien vaimot olivat itsekin aktiivisia poliittisia toimijoita.
Rakastivatko nämä naiset miehiään vai valtaa? Miten aviomiesten hirmutöiltä saattoi sulkea silmänsä ja tarjoilla sunnuntaina kahvia ja pullaa kaikessa rauhassa? Windgassen kysyy kärjistettyjä kysymyksiä ja vastaa samaan tapaan, ja kirjan ote onkin välillä kiusallisen lähellä keltaista lehdistöä.
Kyllähän kulmakarvat kohoavat, kun lukee Elena Ceausescun toimineen prostituoituna tai puhemies Maon vaimon maanneen tiensä puoluehierarkiassa ylöspäin. Samalla ei kuitenkaan voi välttyä tirkistelyn tunteelta, ja Diktaattorien naisten kategorisoiminen tietokirjaksi ei oikein tunnu sopivalta. Windgassen tuomitsee diktaattorien vaimot, ja houkuttelee lukijan samalle linjalle.
Kirja on kevyt historiallinen iltapala, ja sellaisena sitä voi suositella.
Katja Valjakka