26.8. Viihdettä vakavasta asiasta

Yhdeksäntoista minuuttia
Jodi Picoult

”Yhdeksässätoista minuutissa ehtii leikata nurmikon, värjätä hiukset tai viikata pyykit. Sterlingin pikkukaupungista ajaa Vermontin rajalle yhdeksäsässätoista minuutissa. Samassa ajassa voi pysäyttää maailman.”

Yhdeksäntoista minuuttia on viihdekirja vakavasta aiheesta. Ahdistavuutta lisää ajankohtaisuus: kirjassa koulukiusattu Peter tappaa kymmenen ja haavoittaa yhdeksäätoista koulutoveria omassa lukiossaan. Tapahtumat sijoittuvat maaliskuuhun 2007.

Picoultin teksti on helppolukuista, ja teksti suorastaan imaisee mukaansa. En kuitenkaan voi olla ajattelematta, että ote on liiankin viihteellinen näin raadolliseen aiheeseen. Picoultin edellinen kirja käsitteli pienen vauvan murhaepäilyä amish-yhteisössä, joten hän ei arkaile tarttua kiistanalaisiin ja järkyttäviin teemoihin. Hän tuntuu myös hallitsevan taustatutkimuksen tekemisen. Molemmissa kirjoissa esimerkiksi rikostutkimuksen eteneminen ja oikeussalin tapahtumat on kuvattu hyvin todentuntuisesti, ja ainakin maallikon näkökulmasta asiantuntijan ottein.

Yhdeksässätoista minuutissa seurataan poliisien ja asianajajien työtä sekä tragedian kokeneiden ihmisten yksityiselämää rinnakkain. Vaikka henkilöhahmoja on kirjassa paljon, jokaisesta piirtyy ”läheinen” kuva. Picoult kutoo mustavalkoiseen hyvä-paha-asetelmaan harmaan sävyjä, vaikka ei tarjoakaan oikeutusta tai synninpäästöä ampujalle. Tästä kirjasta jää päällimmäisenä mieleen, kuinka sattumanvaraista elämä onkaan. 

Katja Valjakka

Kirjan saatavuus Hyvinkään kirjastoissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s