16.6. Teeseremonioita ja taisteluja

Puhdas maa

Spence, Alan

 

Alan Spence on tarttunut suureen haasteeseen; historiallisen henkilön elämän taivuttamiseen romaaniksi. Aberdeenin yliopistossa luovan kirjoituksen professorina työskentelevän Spencen tekstissä on hetkelliset ansionsa; hän kertoo Gloverin tarinan inhimillisesti ja saa eloa taistelukohtauksiin. Skotlantilaisen ja japanilaisen kulttuurin yhteentörmäyksiä kuvataan todenmakuisesti, taustalla lienee skotlantilaisen Spencen pitkäaikainen kiinnostus Japanin kieleen ja kulttuuriin.

Thomas Glover (1838-1911) oli skotlantilaissyntyinen liikemies, joka muutti parikymppisenä Japaniin Jardine Matheson -yhtiön palvelukseen. Glover kotiutui nopeasti ja näytti kyntensä liike-elämässä. Hän perusti oman yrityksen ja sotkeutui muun muassa ase- ja oopiumkauppaan. Glover oli mukana kaatamassa Togukawa-shogunaattia ja toimeenpanemassa Meiji-restauraatiota. Glover teki konkurssinkin, mutta pysyi silti tiiviisti mukana nousevan maan liike-elämässä muun muassa toimittamalla Japanille laivoja ja vaikuttamalla vahvasti maan oman laivanrakennusteollisuuden muotoutumiseen.

Gloverin liiketoimien ohella Puhdas maa-kirjan toinen painopiste on ihmissuhteissa eli Gloverin varsin epäonnisissa rakkausseikkailuissa. Lopun traagisuus saa jo ylikorostuneita piirteitä. Kokonaisuutena kirjan suurin ansio on kiinnostuksen herättäminen todellisia tapahtumia kohtaan. Juoni kulkee jouhevasti ja turhaa sentimentaalisuutta on vältetty.

Kirjan saatavuus Hyvinkäällä

Katja Valjakka

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s